Samen met Hulphond Nederland heeft Bibliotheek Midden-Brabant Kwispellezen® ontwikkeld. Kwispellezen® biedt ondersteuning bij het lezen voor kinderen uit groep 3 en 4. Het voorlezen aan de hond bezorgt kinderen een succeservaring. Dit vergroot hun zelfvertrouwen en de motivatie om te lezen, met als gevolg dat ook hun leesvaardigheid toeneemt. Wilt u ook Kwispellezen® aanbieden in uw bibliotheek en er een groot succes van maken? Bekijk hier een video over Kwispellezen®.

Kwispellezen® wordt al in verschillende bibliotheken in Nederland aangeboden als methode voor het bevorderen van leesvaardigheid. Mede door financiering van de VriendenLoterij kan dit project verder worden uitgebreid. Wil je vanuit jouw bibliotheek ook Kwispellezen aanbieden? Daar zijn een aantal zaken voor nodig (lees hier het stappenplan). Voor een reeks moeten beschikbaar zijn: een Therapie-hulphond en een begeleider van Hulphond Nederland, een bibliotheekmedewerker en zes deelnemende kinderen. Een reeks bestaat uit acht voorleessessies. Een voorleessessie duurt 15 minuten en vindt één keer per week plaats. Op de pagina Werkwijze lees je meer over de inhoud van een voorleessessie.

Kinderen kunnen alleen door leerkrachten van betrokken basisscholen worden aangemeld voor Kwispellezen. Ouders kunnen wel hun interesse voor Kwispellezen bij een school duidelijk maken. De betreffende school kan dan een aanmelding doen bij een bibliotheek. Wanneer een bibliotheek voldoende aanmeldingen heeft verzameld, kan ze ervoor kiezen om Kwispellezen aan te bieden.

De volgende medewerkers zijn betrokken bij de voorleessessies:

  • een begeleider van Hulphond Nederland;
  • een bibliotheekmedewerker of vrijwilliger voor het klaarzetten van de voorleeshoek en ontvangst;
  • een bibliotheekmedewerker voor planning en administratieve ondersteuning;
  • optioneel: een leesconsulent die de module ‘Ouderbetrokkenheid’ aanbiedt, waarmee ouders het lezen thuis een impuls kunnen geven.

 

Bibliotheken die aan de slag gaan met Kwispellezen krijgen de beschikking over een toolkit met verschillende materialen.